Pierwszą rzeczą, którą należy rozważyć przy wyborze piekarnika jest jego wielkość. Jeśli mieszkasz sam lub jesz obiad z jedną osobą, to piekarnik o wielkości trzech czwartych powinien wystarczyć. Jeśli jednak masz rodzinę, duże przyjęcia obiadowe lub po prostu lubisz gotować dla siebie, potrzebny jest piekarnik o pełnej wielkości.
Kolejną rzeczą do rozważenia jest kształt. Ponieważ nie wszystkie są takie same, istnieją różnice między piecem konwekcyjnym a tradycyjnym. Piec konwekcyjny wykorzystuje wentylatory lub „wiatraki” do cyrkulacji gorącego powietrza wokół znajdującej się w nim potrawy. Pozwala to na szybszy czas gotowania, ale również utrudnia przyrumienianie potraw, które wymagają długiego czasu na karmelizację. Tradycyjny piekarnik ma zwykle elementy grzewcze na górze i na dole i są bardziej odpowiednie do brązowienia żywności niż piece konwekcyjne.
To nie znaczy, że nie można używać pieca konwekcyjnego do brązowienia żywności jednak! Często razy z tych rodzajów pieców, można wyłączyć wentylator podczas gotowania żywności (upewnij się, aby sprawdzić swój konkretny model wskazówki przed tym). W ten sposób twoje jedzenie będzie wystarczająco gorące, aby karmelizować bez wysychania.
Więcej porad znajdziesz na stronie rockethome.pl