Piece elektryczne centralnego ogrzewania są lepszym wyborem niż urządzenia zasilane paliwami stałymi, gazem lub olejem. Są bezpieczne dla lokalu i jego użytkowników, łatwe w sterowaniu oraz wysoce wydajne. Możesz dopasować ich pracę do swoich potrzeb oraz warunków lokalu i instalacji, generując dodatkowe oszczędności.
Podstawowy podział piecyków elektrycznych
Urządzenia elektryczne CO można podzielić na jedno i dwufunkcyjne. Pierwsze nadają się do ogrzewania pomieszczeń, drugie – również do podgrzewania wody w kranach. Ponadto znajdziesz produkty nazywane akumulacyjnymi, które będą gromadzić energię oraz rozładowywać ją poprzez uwolnienie do instalacji grzewczej. Konkretny typ piecyk warto dostosować do warunków lokalowych oraz Twoich potrzeb związanych z dostępem do ciepła.
Kryteria pracy piecyków elektrycznych
Działanie urządzeń CO należy dostosować do zamierzonego sposobu i miejsca ich wykorzystania. Kluczowa jest pod tym względem moc maksymalna, która powinna odpowiadać metrażowi lokalu. Standardowo uznaje się, że budynki o dobrej izolacji cieplnej wymagają około 50-60kwh/mkw. Budynki o niskim poziomie izolacji – tak zwane stare budownictwo – mogą wymagać nawet 100 kwh/mkw. Kotły elektryczne C.O. mogą mieć różną ilość grzałek. Im będzie ich więcej – tym szybciej i bardziej wydajnie działa dane urządzenie.
Obecność zbiornika na CWU może okazać się atutem, jeśli zależy Ci na jej gromadzeniu dla potrzeb większej liczby domowników. Niektóre urządzenia dysponują zbiornikami wewnętrznymi, do których możesz dokupić dodatkowe zasobniki zewnętrzne.
Sposób sterowania ma wpływ na warunki pracy urządzenia. Możesz dostosować moc grzania kotła, wykorzystać programator pogodowy oraz sterowniki i czujniki ciepła zlokalizowane wewnątrz pomieszczeń. Pozwala to na sprawne regulowanie aktualną pracą kotła i jej dostosowanie do panujących akurat warunków. W ten sposób wygenerujesz dodatkowe oszczędności, wykorzystując optymalnie dopasowaną ilość ciepła.